В Україні жінки не мають права на 450 професій

Члени міжфракційного депутатського об’єднання “Рівні можливості” у Верховній Раді України вимагають від відповідних міністерств скасувати заборони на низку професій і видів діяльності для жінок. Про це йдеться у заяві МФО, оприлюдненій у мережі Фейсбук.

У “Рівних можливостях” нагадують, що українкам досі заборонені понад 450 видів діяльності, у багатьох з них жінки зацікавлені. Це добре оплачувані і цікаві професії: машиніст метро, моторист на кораблі, водій автобуса далекого прямування. Жінкам також заборонено працювати у нафтовій, хімічній та металургійній промисловості. Подібні заборони досі діють у багатьох колишніх радянських республіках.

Обравши шлях європейської інтеграції, ми досі не можемо позбутися дискримінаційної спадщини радянського минулого, що заважає професійній реалізації мільйонам жінок”, – йдеться у заяві.

Автори заяви наголошують на необхідності дотримання міжнародних стандартів і зобов’язань, які взяла на себе Україна, долучившись до Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, а саме:

– переглянути список заборонених професій і секторів, заохочувати і полегшувати доступ жінок до раніше заборонених професій за рахунок покращення умов праці, охорони здоров’я і безпеки;

– ефективно гарантувати дотримання принципу рівної оплати за працю рівної цінності та вжити заходів щодо скорочення і ліквідації розриву в оплаті праці чоловіків і жінок.

МФО “Рівні можливості” виступає за скасування наказів Міністерства охорони здоров’я “Про затвердження переліку важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок” (від 29 грудня 1993 року) та “Про затвердження граничних норм підіймання і переміщення важких речей жінками” (від 22 грудня 1993 року), які суперечать ст.17 Закону України “Про забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків та жінок” (№2866-IV від 8 вересня 2005 року).

“Закликаємо Міністерство охорони здоров’я України та Державну службу України з питань праці розпочати спільну з народними депутатами, фахівцями та громадськими експертами роботу щодо скасування наказів, які обмежують право на працю, гарантоване ст.43 Конституції України”, – наголошують учасники “Рівних можливостей”.

Автори заяви також звертаються до Міністерства оборони України із вимогою розширити Тимчасовий перелік штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу з урахуванням тих, на які дозволяється призначати військовослужбовців-жінок, та відповідних їм військових звань і тарифних розрядів посад, оскільки внесені наказом №292 окремі зміни до Тимчасового переліку штатних посад не в повній мірі відповідають критеріям, визначеним ч. 1 ст.2 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, та лише частково усувають існуючі обмеження доступу жінок до військової служби за контрактом.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року до “Тимчасового переліку військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу та військовослужбовців-жінок і тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців” були внесені зміни, згідно з якими жінки можуть претендувати на 63 додаткові посади у Збройних Силах України.

Були розроблені також нові стандарти фізичної військової підготовки з урахуванням прогнозованого зростання чисельності військовослужбовців-жінок.

Станом на кінець 2016 року у ЗСУ проходять військову службу і працюють 49 552 жінки.

Серед них 17 147 військовослужбовців-жінок (8,5% від загальної чисельності військовослужбовців), у тому числі 2 540 офіцери (5,3%), 14 607 солдат і сержантів (9,4%) та 32 405 цивільного персоналу.

Тільки з початку 2016 року у лавах вітчизняного війська кількість військовослужбовців-жінок збільшилась на 5,8% від загальної кількості прийнятих, з них 55 осіб були прийняті на офіцерські посади.

Понад 2 000 жінок визнані учасниками бойових дій.

Також в перспективі будуть включені ґендерні теми у навчальний план військових вищих навчальних закладів та адаптовані теми психологічної підготовки у військових частинах і підрозділах.

Раніше жінки, що воюють в зоні АТО на бойових посадах, заявляли, що офіційно вони оформлені банщицями і кухарками.

Від ЗС: Інформація була взята з джерела Центр інформації про права людини, де заголовок звучить як “Депутатки ініціюють скасування заборон на низку професії для жінок”, що є теж проявом дискримінації, оскільки присутнє підкреслення статі ініціаторів.



Всі коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію. Коментатори, які використовують декілька ніків (імен)-будуть попереджені і можуть бути забанені. Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях грубощі щодо інших учасників дискусії та наклепи (поширення завідомо неправдивдивої інформації, яка порочить іншу особу) - можуть бути забанені адміністратором. Якщо ви вважаєте, що якась інформація не відповідає дійсності і маєте на те суттєві підстави - напишіть нам zdolbunivcity@i.ua і модератор ОБОВ'ЯЗКОВО розгляне ваш лист у найкоротший термін.

Інструкція: "Як користуватися системою коментування"
 
 
 

Архіви

 
 

Партнери

 
 ЗЕОН член Партнерства За прозорі місцеві бюджети